Top

Visoko. Visoko nad oblake sem mislila, da grem. V višave. Kot pri nas, ko se odločiš, da greš v gore. Tokrat je bilo drugače. Nad evkaliptusove gozdove. Nad in pod slikovite klife, ki so vsako uro obarvani v drugačne odtenke mogočnega sonca. Blue Mountains je pokrajina približno uro severno od Sydneyja. Tam je doma divjina. Divjina zelenih in modrih odtenkov. Tja me je klicalo srce.

Vetroven dan je bil. A to nikakor ni ustavilo moje avanturistične in nemirne duše, da se podam točno na tisto pot (na voljo sem imela 91 poti in približno 140 km možnosti za raziskovanje), ki je ob močnem vetru med najbolj izpostavljenimi. Ne, s tem se ni treba hvaliti. Tvegala sem. Vem, da sem. Ampak bilo je popolno vreme. Sonček, prijetnih 25 stopinj. In veter. Kako naj bi ostala doma (v hostlu) ali pa se podala na sprehod za kakšno uro, kjer bom varna? Če sem se odločila, da prehodim Rodriguez Pass. Pot, na kateri se lahko v približno sedmih urah naužiješ slapov, tolmunov, prečkaš nekajkrat reko in se s klifov podaš pod njih.

Pot, na kateri se lahko v približno sedmih urah naužiješ slapov, tolmunov, prečkaš nekajkrat reko in se s klifov podaš pod njih.

Ker se na pot odpravljam sama, sem se po nasvetih s spleta podala najprej do informacijske točke v Wentworth Falls. Razložila sem, kam se odpravljam in kdaj približno se bom vrnila. Ženska za pultom me je sicer najprej poslušala, nato pa me nekajkrat poskusila prepričati, da si premislim in se namesto na sedemurno pot odpravim na tisto, ki pelje nazaj proti mestu. Bila je kar vztrajna. Na koncu mi je v roke porinila sledilno napravo. Ker na poti ni povsod signala. Ker pot velja za zelo zahtevno (niti približno ni zelo zahtevna glede na naše kriterije), ker je slabo označena (še vedno ne razumem, zakaj opozarjajo, da je slabo označena, namesto da bi jo primerno opremili) in ker sem sama na ta čudoviti vetrovni dan. Nisem oporekala.

Širina, ki jih obdaja, svoboda, ki jim omogoča, da dihajo, barve,

ki spreminjajo podobo iz ure v uro.

Prečudoviti razgledi. Po nekaj dneh hoje po tej prečudoviti pokrajini evkaliptusovih gozdov in klifov si pogledi postajajo podobni. A kljub temu še vedno nekaj nepopisno svobodnega. Širina, ki jih obdaja, svoboda, ki jim omogoča, da dihajo, barve, ki spreminjajo podobo iz ure v uro. Naužijem se razgledov, ker se bom počasi začela spuščati navzdol proti košatim gozdovom. Med krošnjami se menda skriva več kot 100 različnih vrst evkaliptusovih dreves, ki pokrivajo kar 93 % celotne površine Blue Mountains. Nekaj vrst je celo zaščitenih.

100 različnih vrst evkaliptusovih dreves pokriva 93 % Blue Mountains.

Svež zrak. Močan veter. Sonce. In zadovoljstvo. Nikjer nikogar. Že tako poti niso preveč obljudene. Res jih je toliko, da se vsi obiskovalci porazgubimo. A sem kljub temu v treh dneh gospoda, ki sem ga prvi dan opazila na ulici, srečala kar na treh različnih lokacijah. Hodim po poti nad klifi in se počasi začnem spuščati proti naslednji razgledni točki. Nekaj korakov pred mano na poti opazim nekaj temnega. Ni kenguru. Ni koala. Ni possum (pri nas naj bi se jim reklo oposum ali podgana vrečarka). Morda dingo?

Wenworth Falls

Zaskrbi me. Pridem bližje. Zažvižgam. Počasi dvigne glavo.

Ustavim se tri korake pred njim. Ploskam. Kašljam. Mečem kamenčke v grmovje ob njem. Nič. Za trenutek obstanem in opazujem. Skoraj se ne premika. Ali sploh diha? Zaskrbi me. Pridem bližje. Zažvižgam. Počasi dvigne glavo. Star kuža. Še enkrat vržem majhno palico v grmovje ob njem. Nič. Počasi se mu približam. Ko me zagleda, mu od veselja skoraj odpade star in dotrajan rep. Počasi se mi z okornimi koraki približa in si želi bližine. Stiska se mi ob nogo. Iz nahrbtnika potegnem riževe kruhke in nanje namažem jogurtov namaz, da ne bodo kruhki presuhi zanj. Poje enega. Drugega. Tretjega. Nima ovratnice. Slep je. Noge ga komaj držijo pokonci. Očitno tudi gluh.

Na poti po Rodriguez Pass.

Odpravim se na najbolj odprt del poti in lovim črtice.

Odpravim se dalje. Ne bo šlo. Želi za mano. A se ob vsakem drugem koraku sesede. Noge ga ne držijo. Shiran je. Ne morem lepše opisati. Namažem mu še dva kruhka in se podam dalje. Tečem. Da mu prihranim težke korake. Hodim deset minut in ne morem si ga izbiti iz glave. Spomnim se na pokojne hišne ljubljenčke. Kimi, muca, nas je po 19 letih družinskega življenja zapustila decembra. Ulijejo se mi solze. Ubogi pes ima lastnika. Sicer se me ne bi tako razveselil in iskal bližine. Ustavim se.

Signala na telefonu nimam. Odpravim se na najbolj odprt del poti in lovim črtice. Dve imam. Poiščem telefonsko številko informacijskega centra, kjer sem se oglasila pred odhodom na pot. Pojasnim okoliščine, opišem lokacijo, kje približno je izgubljeni starček, in upam, da pridejo ponj. Vsaj tako so rekli.

Pogled, ki me bo za vedno spominjal nanj.

Ne gre mi iz glave. Srčno upam, da sem mu vsaj za kakšen mesec podaljšala življenje. Po šestih urah se vrnem na izhodišče. Preden vrnem sledilno napravo, vprašam za psa. Lastnik ga je nekaj dni pogrešal, zato so točno vedeli, komu pripada. Ja, vrnil se je v objem lastnika. Jaz pa nazaj v hostel. S solznimi očmi. Kjer mi Francoz reče: »Prislužila si si dodatne tri karma točke!«

Dodaj komentar