Top

Sredi prejšnjega tedna je novinarka in publicistka Anja Kovačič v objemu zidov Pokrajinskega muzeja Celja predstavila svoj knjižni prvenec Ujeta v svobodi. Roman je izpoved popotnice, ki je zaradi ukinjenih letov ob začetku svetovne pandemije ostala ujeta na Salomonovih otokih. Sama. V tropskem raju, je med neznanimi ljudmi ostala prepuščena lastni iznajdljivosti. Od doma je odšla s številnimi vprašanji. Nekaj odgovorov, ki jih je na poti našla, nam zaupa tudi v knjigi.

»Ob srečevanjih z drugimi ljudstvi ugotoviš tudi stvari o sebi, ki si jih morda spregledal, pozabil, potlačil, a so pomembne za osebno srečo in sprejemanje samega sebe,« pravi Anja Kovačič, ki jo že od majhnih nog spremlja nemiren popotniški duh. Potem ko je obredla že dobršen del sveta, spisala ogromno lepih in uspešnih zgodb, se je leto prej, preden je svet zajela pandemija, podala na delovno popotovanje v Avstralijo. Z enosmerno vozovnico v žepu. A hkrati z zavedanjem, da se bo vrnila domov. V njeno Celje, kot rada reče.

Ko je po letu odkrivanja dežele tam spodaj in pacifiških otočij že začela načrtovati vrnitev v domovino, jo je pot popeljala še v tropski raj, na Salomonove otoke. Tam jo je »ujela« novica o neznanem virusu, ki je začel hromiti svet. Ker so bile ukinjene vse letalske in ladijske povezave, se je njeno načrtovano sedemdnevno potepanje po pacifiških otokih sprevrglo v 47-dnevno bivanje v rajski kletki.

Vse to je ujela v potopisni roman,ki je izšel pri založbi Miš. V njem opisuje sebe, svoja čustva in to, kako je sebe sprejemala med potjo po Avstraliji, Fidžiju in bivanjem na Salomonovih otokih.

Anja je svoj knjižni prvenec prvič javno predstavila v družbi prijatelja, novinarja, publicista Boštjana Videmška, ki je tudi zaslužen, da se je podala na pot pisanja knjige. V Četrtek18. novembra, ob 18. uri, bo o svojih izkušnjah, odkritjih in spoznanjih, ki jih je ujela med platnici, govorila na druženju in predstavitvi knjige v Pišek baru, kjer se bo z njo pogovarjala novinarka Barbara Gradič Oset.

Dodaj komentar