Top

O potovanju

Toliko je še neraziskanih kotičkov sveta. Nevidenih lepot. Korakov, ki jih lahko naredimo.

Krajev, ki jih lahko obiščemo. In del vsega tega so vsekakor ljudje. Ti so velik del potovanja.

Novi obrazi. Zgodbe, ki žarijo v njihovih očeh. Novi prijatelji, s katerimi osvajaš nove vrhove.

Šteješ zvezdne utrinke. Opazuješ divje živali. Ali pa enostavno poležavaš na plaži.

Ti so tisti, ki bogatijo potovanja. In gradijo mojo življenjsko zgodbo.

o
 • Ne vem. Ne vem, kako sem, ne vem, kako se počutim. Prvič v življenju se ne morem odločiti. Nekje globoko v sebi poznam odgovor. Sprejmi. Nadaljuj svojo pot, kot si si jo začrtala. A v meni je nemir. Zakaj? Ker

 • Zdaj je tudi uradno. Ostala sem ujeta sredi Tihega oceana. Na prvi pomladni dan. V Honiari. Prestolnici Salomonovih otokov. Stanje: nič potrjenih primerov, trije negativni izvidi preteklega tedna.

 • Nekako čutim obtožbe, ki bodo prihajale. Naj. To potovanje sredi Tihega oceana je bilo načrtovano pred meseci, ko covid še ni privekal na svet. No, ja, verjetno je, a se je še skrival pred mediji. Takrat sem načrtovala mirno, ležerno,

 • Zamujamo. Vizum mi poteče čez dve minuti, mi pa smo še vedno v Avstraliji. Utrujena sem. Od vsega. Pakiranja, poslavljanja, potovanja, organiziranja in urejanja naslednjih destinacij, psihične priprave na omejeno količino denarja na drugem koncu sveta, uživati, videti, doživeti in

 • Vsak dan drvimo skozi trenutke. Mimo ljudi. Mahajoč prijateljem. V pozdrav družini. Skrbimo za vse dnevne obveznosti in pozabljamo nase. A se zavedamo, da bi morali nekaj spremeniti.

 • Potovati v avtomobilu? Morda. Kakšen teden, dva. Zunaj cone udobja. Kupim. Živeti v avtomobilu dva meseca? Z neznancem?

 • Ko tečem po obali Portlanda na jugu Avstralije, 300 km stran od Melbourna, se zavem, čemu sem se v zadnjih dveh mesecih odrek(a)la.

 • Potovati. Želja, ki ne ugasne. Niti takrat, ko so pred mano drugačni cilji. Morda lažje dosegljivi. Morda ne tako pomembni. Morda bolj.

 • Življenje niso le materialne dobrine. Življenje ni samo dom. Stanovanje. Hiša. Avto. Življenje so spomini. Trenutki. Doživetja. Porajali so se dvomi.

 • Kaj pravzaprav je svoboda? Kdo nam jo lahko vzame in kako jo dobiti nazaj? Svoboda je samo v naših glavah. Je nekaj, kar nam omogoča ali omejuje naša dejanja.

 • Na potovanju si pogosto izpostavljen množicam ljudi, ki te oblegajo in ti enostavno ne dovolijo, da se umakneš v svoj kotiček.

 • Sanje. Živi svoje sanje je moj moto že kar nekaj let. Živi sanje in jih ne samo sanjaj. Vsak moj korak je korak bližje sanjam.

 • Nikoli ne bomo poznali vsega. Vseh okoliščin. Vseh značajev. Vseh odzivov. Pravilnih in napačnih. Vedno bo nekaj neznanega. Nekaj, kar bo v nas vzbudilo negotovost. Neznanje. Naj bo to želja po odkrivanju novega. In ne razlog za strah.

Sanjaj. Upaj si. Živi.

Nič ni večno. Noben trenutek. Nobena izkušnja. Nobena sekunda. Vsako doživetje, ki nam ga življenje ponudi, nam je dano samo enkrat. Izkoristiti ga moramo. Živeti brez obžalovanj, z radostjo, srečo in zadovoljstvom. Sanjaj. Upaj si. Živi. Stori to, kar si že dolgo želiš, pa si nikoli nisi upal. Morda bo želja kmalu usahnila. Nikoli ne boš vedel, koliko sreče bi lahko zaužil v tistem trenutku. Kaj novega bi se naučil in kako zelo lepši bi bil tvoj dan. Izkoristi prav vsakega. In živi. Z zadovoljnim nasmehom na obrazu.

Anja Kovačič