Top

Nedaleč stran od Avstralije se skriva več kot 1000 otokov. Sestavljajo devet večjih skupin in so približno 2.000 kilometrov oddaljeni od ogromnega otoka, na katerem sem preživela pestro leto. Opazujem jih že z letala in se sprašujem, kako so bili videti pred 20 leti in ali bodo obstajali čez 20 let.

Živimo na pomembni prelomnici človeštva. Z bratom sva se pogovarjala o vseh izzivih, vzponih in padcih, s katerimi se spopada naša generacija. Poleg neznatnih podnebnih sprememb se ves svet ukvarja s koronavirusom. Ne, nisem nespametna, ker potujem. Sem sredi Tihega oceana, kjer na srečo okuženih še ni oziroma jih še niso potrdili. Potikam se namreč po otoških državah tretjega sveta. Po otokih, kjer je zdravstveni sistem na dnu. Ga ni. V apartmaju, kjer sem trenutno, so mi zdravstveno oskrbo ponujali že kar v elektronskem sporočilu ob rezervaciji. Fidži, Salomonovi otoki in Papua Nova Gvineja so trenutno »varne« destinacije. Kar zadeva okužbo s koronavirusom.

Na letu s Fidžija na Salomonove otoke sem prvič v življenju bila edina belka na letalu. Ne vem zakaj, a med med njimi se počutim varno. Zakaj? Ker sklepam, da ne gre za velike popotnike temveč za lokalno prebivalstvo, ki si več od leta z otoka na otok ne more privoščiti. Večinoma Fidžijcev, ki sem spoznala, druge države razen svoje še niso videli. Sklepam, da je podobno tudi tukaj.

Bolj se bom obremenjevala z vsakim korakom,

prej se mi bo kaj neprijetnega zgodilo.

Prejemam elektronska sporočila vseh letalskih družb, pri katerih sem kupila letalske karte. Tudi tisto za vrnitev domov. Vsi leti, načrtovani pred 31. marcem, bodo najverjetneje 100 % povrnjeni. Za vse ostale lete od aprila pa priporočajo, da s kakršnimikoli spremembami še počakamo. Verjamem – in upam – da se bodo razmere umirile. S strahospoštovanjem prebiram novice z vsega sveta, kakšne ukrepe, kdaj, koliko jih sprejemajo posamezne države in kako se teh držijo državljani. Groza me je panike, ki se ustvarja. Pa vendar ostajam mirna. Zakaj?

Ker je tako enostavno bolje zame in moje zdravje. Bolj bom v stresu, bolj bom dovzetna za kakršenkoli virus, ki preti name. Bolj se bom obremenjevala z vsakim korakom, prej se mi bo kaj neprijetnega zgodilo. In bolj bom uživala sadove potovanj, ki sem si jih organizirala in zaslužila, več bom od potovanja v teh živčnih časih odnesla.

“Opazne in zaskrbljujoče spremembe sem opazila že na Fidžiju.”

“Kjer pa domačinov vse to ne gane.”

Za Salomonove otoke sem se odločila izključno zaradi podnebnih sprememb. Brala sem članke o otokih, ki izginjajo. Na lastne oči bi se rada prepričala, kaj se z naravo, za katero se domačini niti ne zavedajo, kako pomembna je, dogaja in kam nas otoplitev ozračja pelje. In še preden sem priletela na Salomonove otoke, sem opazne in zaskrbljujoče spremembe opazila na Fidžiju. Kjer pa domačinov vse to ne gane.

Dodaj komentar