Top

Zakaj si samska? Kdaj boš imela otroke? Spustiti boš morala standarde. Kar nekaj let že poslušam podobne pridige prijateljev, staršev, neznancev. Verjetno vsi vedo bolje od mene, kaj potrebujem, kaj si želim, kakšno življenje si zaslužim.

Kje piše, da so uspešna kariera, popoln partner, dva otroka, hiša, pes in dober avto norma za srečno življenje? Kdo pravi, da moraš vse to imeti pri 30? Zakaj imajo nekateri vse to, pa niso srečni in si želijo še več ali pa nekaj drugega? Sploh vedo, kaj si želijo? Ali morda družba sama sebi postavlja norme, kaj je sprejemljivo, prav in vodi k sreči?

South West Rocks

Byron Bay

Ali bi se sploh rada ustalila? Mislim, da bi se. Po tem dolgem potovanju se zares zavedam, katere stvari največ pomenijo. Koliko pomeni klic nekoga, za katerega nisi niti vedel, da je pravi prijatelj. Sporočilo tistega nekdanjega sodelavca, s katerim sta ure in ure lahko po službi klepetala in ki se še vedno spomni nate. Družinska fotografija, ki ti jo pošljejo, ko se družina po letu dni zbere in te pogreša. Zavedam se, koliko mi pomenijo družina, prijatelji in varno zavetje čudovite Slovenije. Vem, da si želim ustvarjati v tistem okolju. Pa ne zato, ker je lažje, ampak, enostavno, ker je lepo. Ker sem doma srečna. 

Ne glede na vse prepade, ki so med ljudmi,

se povežemo, kadar je treba.

Kako zelo dostopne so stvari doma. Nikoli nisem pomislila, zakaj večina manjših projektov in tisti z dobrodelno noto pri nas vedno uspe. Zakaj? Ker smo tako majhni in tako srčni. Ne glede na vse prepade, ki so med ljudmi, se povežemo, kadar je treba. Informacija hitro zakroži med vsemi. Ker smo majhni. Tukaj traja. Nikakor in nikdar ne bo prišla do večine Avstralcev. To ni država. To je celina. Ogromna in raznolika. Stvari potekajo počasi. Informacije potrebujejo čas, da se usedejo v lokalnem okolju. Šele nato gredo dalje.

Več zanimivih podrobnosti o potovanju po Avstraliji.

Kako zelo dostopne so stvari doma.

Ali bi se sploh rada ustalila?

Družba je torej tista, ki se sama oblikuje. Tako navade kot norme. Seveda, z mnogo drugimi vplivi. Tudi tistimi, ki prihajajo čez lužo. A še vedno je samo od nas odvisno, da sprejmemo vse, kar nam je ponujeno, ali razmislimo, kaj zares potrebujemo. Katere norme, ki so nam ponujene, moramo sprejeti in katerih nam ni treba.

... pogled na sončni vzhod tam daleč nekje na klifu vzhodne obale Avstralije.

Tako kot družba se lahko povsem samostojno odloča tudi posameznik. Kdaj se bo ustavil (ali se bo), kje se bo ustavil (če si to želi) in kje se bo ustalil (če čuti potrebo). Tako kot smo si ljudje med seboj različni, tako se razlikujejo naše navade, naše norme in tiste malenkosti, ki nas osrečujejo. Pa če je to jutranji pogled skozi svoje okno ali pogled na sončni vzhod tam daleč nekje na klifu vzhodne obale Avstralije.

Dodaj komentar